1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu başladı

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından düzenlenen Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla başladı. Zirvenin açılışında konuşan Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil, “Körfez Ülkeleri ile günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok yönlü iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz.” dedi. Özgencil, zirvenin iktisadi alandan başlamakla birlikte Körfez Ülkeleri ve Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğine inancının tam olduğunu belirtti.

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ve Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center); siyasi yakınlaşmanın önemli bir döneminde, halihazırda stratejik ve canlı olan ilişkiyi daha da güçlendirmek için İstanbul’da; Körfez ülkeleri yatırımcılarını ve Türk iş dünyasını, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’te bir araya getirdi.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak adına düzenlediğini duyuran UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil, “Bölgemiz ülkeleri birbirinin potansiyelini ve sundukları karşılıklı fırsatları ancak son zamanlarda daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Geçmişte her birimizin yüzü sadece batıya dönüktü. Aramızdaki iktisadi ilişkileri geliştirmenin hepimize sağlayacağı faydaları yeterince farkında olduğumuzu söylemek mümkün gözükmüyor. Ancak memnuniyetle ifade etmem gerekiyor ki, günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok yönlü iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz.” dedi.

“ZİRVE İLİŞKİLERDE BİR DÖNÜM NOKTASI TEŞKİL EDECEK”

Zirvenin, iktisadi alandan başlamakla birlikte Körfez Ülkeleri ve Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini söyleyen Özgencil,  “İktisadi ilişkilerin mahiyetleri itibariyle toplumları bir araya getirmekte daha yakın ve sıcak ilişkiler kurmakta her zaman öncü rolü üstlendikleri bilinmektedir. Hükümetler sık sık ülkeler arasındaki ilişkileri büyütmeyi, geliştirmeyi, iyileştirmeyi istediklerini beyan eder ve bu sonuçları elde etmek için ortaya gerçekleşme sürelerini de tanımlayan hedefler koyarlar. Şüphesiz iyi niyet ifade etmekle beraber iş adamları, şirketler, sivil toplum örgütleri ve bireyler gibi devlet dışındaki aktörlerin desteğini ve katılımını sağlayamadıkları sürece bu hedeflerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen bu toplantının hedeflere uygun ve tamamen gönüllü bir faaliyet olduğunun altını çizen Özgencil sözlerini şöyle sürdürdü, 

“Bunu başka toplantıların da izleyeceğine inancım sonsuzdur. Sizin de yakından bildiğiniz gibi bir toplantının planlanması ve hayata geçirilmesi birçok kişinin konuya odaklanmasını, gayretini, sabrını ve çok önemli olarak da yakın iş birliği içinde çalışmasını gerektirmektedir. Bu toplantı Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Abdülaziz Sager’in önderliği ve çabaları sayesinde mümkün olmuştur. Uluslararası İş Birliği Platformu’nun emektarları da çalışma arkadaşlarım çok önemli bir toplantıyı organize ettiklerinin bilincinde olarak görevlerini aşan bir gayret göstermişlerdir. Toplantıya katılan siz değerli dostlarımızın bu fırsatı değerlendirerek meslektaşlarınızla uzun vadeli bağlantılar kurmalarını, panellerde dile getirilen düşüncelerden yararlanmalarını ve son olarak da kültürden mutfağa kadar uzanan herkese kendi meraklarına göre deneyimler sunan dünya şehri İstanbulumuzun keyfini yaşamalarını diliyorum.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir