1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TEB, 2023 ikinci çeyrekte ekonomiye verdiği desteği sürdürdü

TEB, 2023 ikinci çeyrekte ekonomiye verdiği desteği sürdürdü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2023 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı 333 milyar TL olurken, net kârı 7,026 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 50.4’ünü oluşturdu. Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın ikinci çeyreğinde 167,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 234.9 milyar TL oldu. 2023 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 30.7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 19.49 oranında gerçekleşti.

TEB, 2023 ilk yarısında Bireysel Bankacılık’ta 300 binden fazla müşteri edinimi sağladı. Yurt içi ve yurt dışında yaşayan gerçek ve tüzel müşterilerini kurdaki değişimlere karşı korumak amacıyla “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap”, “Döviz Tevdiat Hesabı Dönüşümlü TL Vadeli Mevduat Hesap”, “Altın Hesabı Dönüşümlü TL Vadeli Mevduat Hesap” ve ‘’YUVAM Hesap’’ ürünlerini aktif şekilde sunmaya devam etti. Tasarrufu ön planda tutmaya devam eden TEB, birikimi olan müşterilerini kur riskine karşı korurken, yabancı para mevduatı olan müşterilerini de TL birikimi yapmaya teşvik etti. 

Müşterilerinin ihtiyaçlarına diledikleri yerde ve diledikleri anda pratik çözümler üreten TEB, esnek vade ve taksit seçenekleri sunan dijital ihtiyaç kredileri ile ekonomiye desteğini sürdürdü. TEB, bankacılık işlemlerine erişimi kolaylaştırarak her 10 krediden 9’unu dijital kanalları üzerinden kullandırırken, her 3 müşterisinin 1’ini dijital kanalları ile edindi. Bireysel müşterilerden sonra gerçek ticari müşterileri için de dijitalden görüntülü görüşme ile CEPTETEB İŞTE üzerinden müşteri olma sürecini hayata geçirdi. Bunun yanı sıra KOBİ ve Kurumsal müşterileri için, kredilerden dış ticarete kadar birçok finansman ihtiyaçlarını dijital kanallardan karşılamaları için geliştirme çalışmalarına devam etti.

Banka, CEPTETEB’lilerin geleceklerine değer katan yatırım ürün ve hizmet geliştirmelerini günlük yayınladığı “Yatırım Strateji Raporları” ile desteklerken, CEPTETEB Süper üzerinden TEB Yatırım Prime hızlı geçiş özelliğini müşterilerinin kullanımına sundu. Artık yatırım hesabı sahipleri, CEPTETEB Mobil’e giriş yaptıktan sonra TEB Yatırım Prime’a geçiş yaparken tekrar giriş yapma ihtiyacı duymuyor. Ayrıca, farklı risk profillerine sahip müşterileri için uygun yatırım çözümleri sunmaya devam eden TEB, birikimlere hem faiz kazandıran hem de yatırım fonu ile değerlendiren ürünü Mevdufon Hesap açılışlarını CEPTETEB Mobil’e taşıdı.

TEB, Kadın Bankacılığı ile sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin ve girişimcilerin iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdü. Kadın işletme sahiplerine finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle desteğini sürdüren TEB’in bu alanda kullandırdığı nakit kredi hacmi 2023’ün ilk yarısında, yıl sonuna göre yaklaşık yüzde 16 oranında arttı. TEB Kadın Bankacılığı yılın ilk yarısında yaklaşık bin kadın iş sahibine; 570 milyon TL tutarında finansman sağladı.  50 milyon Euro tutarında EBRD TurWIB 2 kaynağı için de sözleşmeye imza atan TEB, 2023 yılı içerisinde farklı finansman modelleri ile kadın iş sahiplerini desteklemeye devam edecek.

2012 yılından bu yana TEB Aile Akademisi ile bireylere temel finansal okuryazarlık konuları hakkında eğitimler veren TEB, UNICEF, MEB, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü iş birlikleri, belediyeler, üniversiteler, kurum ve kuruluşlarla 11 yıldır yaklaşık 21 milyon bireye ulaştı ve birçok ödüle layık görüldü. TEB Aile Akademisi finansal okuryazarlık eğitimleri kapsamında 2020 yılından itibaren 10’dan fazla sektörde, 50’den fazla kurumun 30 bini aşkın çalışanına eğitimler verildi. 2023 yılında 10 farklı sektörden 15’den fazla kuruma eğitim verildi ve yalnızca bu eğitimlerle 8 bini aşkın bireye ulaşıldı. MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ile işbirliği sözleşmesi yapılarak bir milyondan fazla öğretmene, öğretmen yetiştirme ve geliştirme platformu (ÖBA) üzerinden dijital finansal okuryazarlık eğitimleri sunuldu. 2023 yılı ilk yarısında 10 bini aşkın öğretmen bu eğitimleri tamamladı.

TEB, 2023 yılı ikinci çeyreğinde de, müşteri deneyimini iyileştirmeyi tüm süreç ve faaliyetlerinin merkezine alarak yaklaşık 57 bin müşterisini dinledi. TEB, müşterilerin geribildirimlerini, isteklerini, memnuniyet seviyelerini anlamak ve bu alanlardaki değişimleri analiz etmek için anlık olarak, müşterilerin yaptığı işlemlerden tetiklenen “işlem bazlı” anket yöntemi kullanıldı. Ayrıca TEB müşterilerine her ay iki adet tematik anket yaparak, farklı müşteri gruplarının davranış biçimlerini inceleyerek, süreçlerini geribildirimler doğrultusunda geliştirmek için çalıştı ve müşteri memnuniyetini tüm kanallarda ölçmeye devam etti. 

Esnaf ve işletmelerin işyerlerinde günlük ticaretlerine devam ederken bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilecekleri ve sorunsuz bir dijital bankacılık deneyimi yaşayabilecekleri CEPTETEB İŞTE uygulamasını zenginleştirdi. Senet ödeme, belgelere dijital onay verme gibi pek çok özellik uygulama içinde geliştirilerek müşterilerin kullanımına sunuldu. Müşterilerin gerekli tüm yasal belgeleri dijital olarak onaylayarak, kredi taleplerini saniyeler içerisinde cevaplandıran Dijital Kredi sayesinde ihtiyaç duydukları finansmana zahmetsizce ulaşmaları sağlandı. Müşteri olmayan gerçek ticari statüdeki KOBİ ve esnafların da görüntülü görüşme yardımıyla CEPTETEB İŞTE üzerinden kısa sürede müşteri edinilerek, tüm ürün ve hizmetlerden faydalanmaya başlaması sağlandı.

BNP Paribas’ın küresel ağının bir parçası olarak ihracatçı müşterilerine güçlü yurt dışı muhabir ağı ve dış ticaret uzmanı müşteri temsilcileri ile müşterilerine uygun vade ve avantajlı maliyetlerle finansman imkânları sağlayan TEB, müşterilerinin EXİM ve TCMB kaynaklı kredilere erişimine etkin biçimde aracılık etmeye devam etti. İhracatı Geliştirme A.Ş. ile yapılan protokol kapsamında TEB KOBİ Bankacılığı 2023 ikinci çeyrekte de ihracatçı KOBİ’lere ayrıcalıklı finansman paketleri sunarak bu alandaki desteğini kesintisiz sürdürdü.

TEB Girişim Bankacılığı, teknoloji firmalarına yönelik desteklerini yılın ikinci çeyreğinde de sürdürdü. KOSGEB ile ortak çağrıya çıkılan İleri Girişimci Destek Programı’nın eğitimleri ODTÜ Cozone’da gerçekleştirildi. Fransa girişim ekosistemi partnerlerinden La French Tech ile gerçekleştirilen ortak etkinlikte TİM-TEB Girişim Evi’nde yer alan firmalara start up vizesi ve fırsatlarla ilgili bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı. Girişimcilerin, teknoparkların ve kamu kuruluşlarının katıldığı Girişim’23 fuarında TİM-TEB Girişim Evi girişimcileri de stant alanları ile yer aldılar. Yine ikinci çeyrekte TİM-TEB Girişim Evi girişimcileri ile iştirak şirketleri bir araya gelerek potansiyel iş fırsatlarını konuştular. 

TEB Kurumsal ve Kurumsal Yatırım Bankacılığı, müşterilerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerini desteklerken, dönüşüm süreçlerinde ihtiyaç duyabilecekleri finansman olanaklarının yanı sıra eğitim ve farkındalık artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdü. TEB, EBRD ile Ticareti Destekleme Programı kapsamında iş birliği anlaşmasını 100 milyon dolara taşıdı. Bu anlaşma, TEB’in dış ticaret işlemlerini çeşitlendirmesine, mevcut limitleri artırmasına, ihracatçı ve ithalatçılara daha uzun vadeler sunmasına imkan sağlarken, anlaşma çerçevesinde yeşil dış ticaret işlemleri gerçekleştirildi. 

TEB, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunurken; ekonomiye ve topluma değer katan, pozitif etki yaratan çalışmalar yapmaya, toplumu daha iyi bir geleceğe taşımak için desteklemeye devam etti. “İyi ve örnek banka” anlayışıyla sürdürülebilirlik konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan TEB, 2023 ikinci çeyrekte “Ya Sonra? Sürdürülebilir Bir Dünya” adlı yeni bir kampanya başlattı. “Ya Sonra? Sürdürülebilir Bir Dünya” video serisinde alanında uzman isimler teknolojiyi, tarımı, mimariyi, modayı ve hayatı sürdürülebilir kılmanın yollarını ele aldı. 

TEB’in sürdürülebilirliğin izinden gittiği video serisinde, toplumun sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığının artırılması ve daha iyi bir gelecek için hayatı nasıl daha sürdürülebilir hale getirebileceğimiz hakkında daha fazla konuşulması amaçlandı. Nisan ayı itibarıyla dijital medya platformlarında yayına giren kampanya beş videoluk bir seriden oluşuyor. Yaşanabilir bir dünyaya odaklanan kampanya, toplumsal farkındalık ve insanları bilinçlendirmek için önemli bir adım niteliği taşıyor. 

 TEB’e yılın ikinci çeyreğinde ödül

TEB Özel Bankacılık, World Finance Bankacılık Ödülleri 2023’te “Türkiye’deki En İyi Özel Bankacılık” ödülünün sahibi oldu. 5 yıldır üst üste kazandığı bu ödülle TEB Özel Bankacılık, istikrarlı performansını uluslararası platformlarda da kanıtlamış oldu.

TEB, Global Finance dergisinin 2023 yılı için gerçekleştirdiği Dünyanın En İyi Hazine ve Nakit Yönetimi Bankaları değerlendirmesinde TEB, “Türkiye’nin En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi. 

TEB, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle Asya pazarında faaliyet gösteren bankaları ödüllendiren Asian Banking and Finance tarafından bu yıl 10. kez  “Türkiye’de Yılın En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir