1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Sabancı Üniversitesi Eylem Araştırması ve Dönüşüm Programı’ndan Norveç’e Ziyaret

Sabancı Üniversitesi Eylem Araştırması ve Dönüşüm Programı’ndan Norveç’e Ziyaret

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabancı Üniversitesi’nin Türkiye’de ilk ve tek olan Eylem Araştırması ve Dönüşüm Yüksek Lisans programının katılımcıları ve öğretim üyeleri eğitim planı kapsamında Norveç’i ziyaret etti. Liderlik, dönüşüm ve eylem araştırması gibi konuların Norveç’in saygın kurum ve şirketleri ile ele alındığı ve çeşitli seminerlerin düzenlendiği gezide ayrıca alanında tanınmış ve öncü akademisyenlerle atölye çalışmaları gerçekleştirildi. İlk gün düzenlenen seminer konuşmacıları arasında Türkiye Cumhuriyeti Oslo Büyükelçisi Gülin Dinç de yer aldı.

Sabancı Üniversitesi Eylem Araştırması ve Dönüşüm Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Master in Action Research and Transformation – mART), dünyanın en eski (70 yıllık) liderlik geliştirme programı olarak tanınan AFF Norveç’in ev sahipliğinde Norveç’e bir gezi düzenledi. Gezi boyunca liderlik, dönüşüm ve eylem araştırması gibi çeşitli konular; Norveç Doğu Ofisi (East Office of Norway), NHH (Norveç Ekonomi Okulu), Jotun, Deloitte gibi saygın kuruluşlar ve mART programı katılımcıları ile ele alındı. Ayrıca, eylem araştırması alanının tanınmış ve öncü akademisyenleriyle birlikte atölye çalışmaları düzenlendi. İlk gün düzenlenen seminerin konuşmacıları arasında Türkiye Cumhuriyeti Oslo Büyükelçisi Gülin Dinç de yer aldı.

Eylem araştırmasının bir yaklaşım ve metodoloji olarak, uzun yıllardır Norveç’te akademi, iş dünyası ve sivil toplum alanlarında yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Sabancı Üniversitesi ARAMA Eylem Araştırması İnisiyatifi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu, Norveç gezisi hakkında değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

“Norveç’in demokratik ortamı ve kültürel yapısı, eylem araştırmasının ‘değişimi ve dönüşümü birlikte ve demokratik olarak sağlama’ anlayışı ile iç içe durumda bulunuyor. Bu durum çok uzun yıllardır her alana yansıdığı için akademik olarak da eylem araştırmasının önde gelen akademisyenleri daha fazla Norveç’te yer alıyor. mART programımız kapsamında, AFF Norveç’in desteği ve Deloitte’in özel katkılarıyla düzenlediğimiz gezimiz yüksek lisans öğrencilerimize güzel bir deneyimsel öğrenme imkanı sundu.”

Sabancı Üniversitesi – Eylem Araştırması Program Müdürü Pınar Akpınar ise programın Norveç ayağına ilişkin şunları söyledi: 

Norveç gezisi kapsamında dünyanın en eski danışmanlık firması olan AFF Norveç’ten liderlik eğitimi almak, eylem araştırması alanında tanınmış akademisyenlerle atölye çalışmaları yapmak ve bir çok farklı kurumu ziyaret etmek katılımcıların hem profesyonel, hem de kişisel gelişimleri için oldukça faydalı oldu. Norveç’in demokratik ortamı ve kültürel yapısı, eylem araştırması yaklaşımına tam uyum sağlaması gezimizi daha anlamlı kılan bir unsur oldu.”

KATILIMCILAR IÇIN EŞSIZ BIR DENEYIM OLDU

Programa katılan Enerjisa – İnsan ve Kültür Grup Müdürü Aslı Gül Dartar, Norveç’e yapılan akademik geziye ilişkin deneyimini şöyle anlattı: 

“Eylem araştırması ve dönüşüme gönül veren değerli akademi ve iş insanlarıyla birlikte, liderlerin gündemindeki en önemli konulardan biri olan, belki de bizi en çok zorlayan, dönüşüm yönetimi konusunu ilkler arasında ve en ileri seviyede uygulayan bir ülke olan Norveç’te hep birlikte masaya yatırmak unutulmaz bir deneyimdi. Bir lider olarak kültürel farklılıkların ve benzerliklerin etkisini bizzat gözlemlemek, o sırada kendi liderliğime ayna tutmak bu zorlu yolculuğu kolaylaştıran çok önemli bir fırsattı.”

Programa katılan Kordsa – Genel Müdür Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Eray Karaduman ise şu görüşleri paylaştı:

“Bu program kapsamında, Eylem Araştırmasının en etkin kullanıldığı ülkede birlikte düşünme, birlikte tasarlama ve birlikte üretme kültürü ile şirketlerin dönüşüm hikayelerini ‘workplace democracy’ yaklaşımıyla öğrenmek benim için ufuk açıcı bir öğrenme programı oldu. Bununla birlikte farklı ülke ve sektörlerde yaşanan zorluklar ve bunun yönetilmesi için alınan dönüşümü yönetme metodolojilerini sektöründe lider danışman ve global profesyonellerle tartışmak bizlere farklı bir deneyim kazandırdı. Liderlik gelişimi ile ilgili AFF Institute’de transformasyonel liderlerin önce kendilerini tanımaları ve gelişim alanlarını belirleyip, kendine yeni vizyon yaratmaları ile ilgili çalıştay ise hepimizin liderlik gelişimine önemli katkılar sağladı.”

PROGRAMIN 2023-24 DÖNEMİ İÇİN ERKEN BAŞVURU TARİHİ 23 HAZİRAN  

Sabancı Üniversitesi’nin hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk ve tek Eylem Araştırması ve Dönüşüm Tezsiz Yüksek Lisans Programı; kurum ve şirketlerin, iklim değişikliği, pandemi, yeni iş modelleri ve çalışma şekilleri gibi gelişmelerle hızla artan dönüşüme hazır olma ve birlikte yönetme ihtiyacına yanıt vermeyi hedefliyor.

Orta ve üst düzey yöneticilerin katılabildiği program kapsamında katılımcılar Kurumsal Dönüşüm ve Strateji, Eylem Araştırması Uygulama ve Kolaylaştırıcılığı, İşgücü Dönüşümü ve Değişim Yönetimi, Karar Alma Pratiği gibi konularda dersler alıyor. Canlı vaka ve proje yaparak farklı öğrenme pedagojileri içinde ağırlıklı uygulamalardan öğrenen topluluk oluşturuyor.

Programın 2023-24 dönemi için 23 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapan adaylar, erken başvuru indiriminden yararlanabilecek. Programa son başvuru tarihi ise 28 Temmuz 2023. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir